Aktiivinen synnytys

Rakentavaa vuoropuhelua julkisen äitiysuollon kanssa

Duodecim-lehden numerossa 21/2002 HUSin naistenklinikan osastonylilääkäri Erja Halmesmäen ja naistentautien erikoislääkäri Terhi Saiston kirjoitti otsikolla "Onko täysiaikainen synnytys luonnollinen tapahtuma vai lääketieteellinen ongelma?"

Yhdistyksemme tärkeimpiä tavoitteita on etsiä rakentavaa vuoropuhelua julkisen äitiyshuollon kanssa ja tuoda julki kantaamme synnytysten hoidon periaatteista asiakkaan näkökulmasta.

Lue lisää...

Synnyttää vai synnytyttää?

Tervettä, häiritsemätöntä synnytystä kuvaa useimmiten selvä levottomuus: synnyttävä nainen kävelee, kyykkii, on polvillaan ja nelinkotin. Nainen liikkuu vaistonvaraisesti, jotta hän löytäisi itselleen ja syntyvälle lapselleen parhaan mahdollisen asennon. Normaaliin synnytykseen ei liity ennalta määrättyjä asentoja. Synnyttäminen on naisen kannalta aktiivista oman kehon kuuntelemista.

Lue lisää...

Synnytyksen ilo ja tuska

Ilo ja tuska kuuluvat jokaiseen synnytykseen. Synnyttäessään jotkut naiset tuntevat enimmäkseen tuskaa kun taas toiset voivat olla lähes hurmiossa. Molempia tunteita tarvitaan synnyttäessä. Ne ovat kuin kaksoset, sisar ilo ja veli tuska elävät lähekkäin ja seuraavat toinen toistaan. Kun ilo on hereillä, tuska nukkuu ja kun tuska on hereillä, ilo nukkuu. Molemmat yhtä vahvoja, syvä tuska ja mahtava ilo. Ja jos tuska tainnutetaan lääkkeillä, on ilokin puuduksissa.

Lue lisää...

Hyvä syntymä

Suloinen, untuvainen vastasyntynyt. 10 Apgar-pistettä. Hymyilevä äiti pitsiaamutakissaan. Ponnistusvaihe kesti vain kymmenen minuuttia. Kukkia, korusähkeitä, onnesta ja ylpeydestä pakahtuva isä. Meillä pärjättiin ilman ilokaasuakin.

Lue lisää...

Alkuvoimaa

Synnyttäjän tietoisuuden tilan muuttumista voidaan verrata orgasmissa koettavaan tajunnantilan muutokseen. Arkitodellisuus väistyy ja siirrytään vaistojen ja viettien maailmaan - voidaan myös puhua kontrollin vähenemisestä.

Lue lisää...