Vuokrattavat laitteet

 

Kuvaukset laitteista ja vuokrausta hoitavien henkilöiden yhteystiedot:

Mikä on TENS?

TENS lyhenne tulee sanoista “Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation”. TENS –laite on pieni paristokäyttöinen laite, joka lähettää kehoosi sähköimpulsseja selkään laitettujen elektrodilappujen kautta. Nämä impulssit vaikuttavat positiivisesti niihin hermoihin, jotka ovat tekemisissä aivoihin vietävien kipuviestien kanssa. Impulssit auttavat myös lisäämään kehon omia kipua lievittäviä kemikaaleja, endorfiineja. Sähköimpulssit tuntuvat selässä pienenä kihelmöintinä, ja niiden voimakkuus on täysin synnyttäjän säädettävissä.

TENS-laitteita on käytetty menestyksekkäästi jo useiden vuosien ajan ympäri maailmaa. Kokemus on osoittanut, että TENS-laite on kaikkein tehokkain synnytyksen ensimmäisessä vaiheessa. Se auttaa synnyttäjää hallitsemaan omaa kehoaan ja pysymään virkeänä. TENS-laitteen käyttö vähentää lääkeaineiden tarvetta, ja mikä tärkeintä – käytöstä ei ole todettu aiheutuvan minkäänlaisia sivuvaikutuksia äidille tai vauvalle. TENS-laite on lääkkeetön vaihtoehto kivunlievitykseen, mutta se ei sulje pois muiden apujen käyttöä. Esimerkiksi ilokaasua ja petidiiniä voi käyttää TENS-laitteen kanssa.

Yhdistyksen vuokraamat TENS-laitteet ovat laadukkaita, synnytyskäyttöön suunniteltuja ja helppokäyttöisiä. Laitteiden valmistaja on Iso-Britannialainen Babycare TENS. Kaikki Babycare TENS- laitteet ovat Euroopan lääkintälaitemääräysten mukaisia.

Miten TENS:iä käytetään?

Supistusten alkaessa kiinnitä pakkauksen neljä elektrodilappua ohjeiden mukaisesti selkääsi. Sen jälkeen kytke ja käynnistä laite ohjeita seuraten. Kun tunnet supistuksen, paina tehostenappia saadaksesi tehokkaamman avun. Kun supistus on ohi, paina nappia uudestaan – näin helppoa se on!

Mitä TENS-laitteen mukana tulee?

  • säilytyspussukka
  • 2 johtoa +1 varajohto
  • 4 isoa itseliimautuvaa elektrodilappua
  • 1 paristot laitteen sisällä + yhdet varaparistot
  • englannin- ja suomenkieliset käyttöohjeet

Mitä tulee varoa?

TENS-laitetta ei saa käyttää ennen 37. raskausviikkoa, ellet ole lääkärin valvonnassa. Jos sinulla on sydämentahdistin, sairastat epilepsiaa, kärsit diagnosoimattomasta kivusta tai olet epävarma laitteen sopivuudesta sinulle, ota yhteys lääkäriisi. TENS-laitetta ei voi käyttää suihkussa tai synnytysaltaassa ollessa.

Miten TENS:n voi vuokrata?

TENS-laitteen vuokra on 40e. Vuokra-aika alkaa kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa ja laitetta saa pitää synnytykseen asti, vaikka raskaus menisi yliajalle. Synnytyksen jälkeen laite toivotaan palautettavan mahdollisimman pian.

Miten saat laitteen käyttöösi?

Laitteen voi varata ottamalla yhteyttä lähimpään laitevuokrausta hoitavaan henkilöön. Ilmoita nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja laskettuaikasi. Laitteita postitetaan ympäri Suomea, mutta tuolloin vuokrahinnan päälle tulevat postikulut molempiin suuntiin eli yhteensä 15,20e. Lähialueelta laitteen voi tulla noutamaan, ja samalla saa lyhyen perehdytyksen laitteen käyttöön. Maksukuittien lähettäminen hoidetaan sähköisesti hiukan ennen laitteen toimitusta. Allekirjoitetun vuokrasopimuksen voit antaa vuokraajalle palauttaessasi laitetta.

 

Katso TENS-laitteiden vuokraajat, varauskalenteri ja lisätiedot:
www.aksytens.blogspot.com

 

SYNNYTYSALTAAT

 

Aktiivinen synnytys ry:n ensimmäinen synnytysallas hankittiin jo vuonna 1991. Vuosien varrella altaita on hankittu lisää ja tällä hetkelläyhdistyksellä on vuokrattavana kolme synnytysallasta: Aallotar, Vellamo ja Ariel. Altaat sopivat kotikäyttöön.

Millaisia synnytysaltaat ovat?

Aallotar ja Vellamo ovat lasikuituelementeistä koottavia soikeita altaita, jotka ovat mitoiltaan noin 170*120*80cm. Allas painaa tyhjänä reilut 20 kiloa ja täytenä lähemmäs tonnin. Allas on pakattu kahteen vuorelliseen kantokassiin.

Aallotar

Ariel on putkirunkoinen, kuusikulmainen allas, joka on kooltaan hieman pienempi. Läpimitaltaan Ariel on 120cm ja painaa täytenä noin 700kg. Allas on pakattu isoon pyörälliseen matkalaukkuun.

Mitä altaiden mukana tulee?

Altaiden lisäksi kuljetuskassissa on joukko lisävarusteita: käyttöohjeet (ns. infokansio), allaspäiväkirja, täyttö- ja tyhjennysletkut, uppopumppu tyhjentämistä varten sekä varamuovi. Altaasta riippuen mukana on myös vanhoja Sydänääni-lehtiä tai kopioita vesisynnytystä käsittelevistä artikkeleista 90-luvun taitteesta. Altaat lisävarusteineen painavat 30-40kg. Altaan saadessaan vuokraaja tarkistaa saamansa listan mukaan onko kaikki tallessa ja ilmoittaa mahdollisista epäkohdista allasvastaavalle.

Mitä tulee varoa?

  • Altaat painavat täytenä lähemmäs tuhat kiloa, tarkista, että lattiarakenteet kestävät painon.
  • Väärin tai huolimattomasti koottuna altaan liitokset voivat pettää, jolloin seuraa hallitsematon vesivahinko.
  • Vesipumppu voi väärin käytettynä tai rikkinäisenä aiheuttaa sähköjärjestelmän oikosulun.

Miten saat laitteen käyttöösi?

Altaan voi varata ottamalla yhteyttä altaiden vuokrausta hoitavaan henkilöön. Laita ennakkovaraukseen nimesi, paikkakuntasi ja arvioitu laskettuaikasi. Mikäli varaus onnistuu, ilmoita sähköpostilla tarkemmat yhteystietosi(katuosoite ja puhelinnumero), jotta varaus on pitävä. Sopimuspäivän lähestyessä saat edellisen vuokraajan yhteystiedot, jotta voitte sopia altaan siirtämisestä. Samalla saat myös sopimuspaperit ja tarkistuslistan altaan varusteita varten. Maksukuittien lähettäminen hoidetaan sähköisesti ennen vuokra-ajan alkamista. Allekirjoitetun vuokrasopimuksen voit lähettää postitse tai antaa vuokrausvastaavalle palauttaessasi allasta.

Mitä altaan vuokraaminen maksaa?

Altaiden vuokra on 35e jäsenille, ja 50e muille. Kun sopimus on tehty, vuokra maksetaan siitä huolimatta onko allasta voitu käyttää synnytyksessä, tai onko allas ollut vuokraajalla tismalleen sopimukseen merkityn ajan. Tavallisesti altaan siirtäminen tapahtuu rahtikuljetuksena, jolloin vuokraajalle tulee maksettavaksimahdolliset rahtikustannukset (noin 20-30e).

Lisäksi vuokraaja hankkii altaaseen oman kertakäyttöisen ”hygieniamuovin”. Hygieniamuovin pitää peittää altaan sisäpuoli sekä ulottua reilusti reunan yli ja lisäksi siitä ei saa liueta mitään kemikaaleja. Tähän käyttöön sopii hyvin rakennusliikkeistä saatava 0,09mm vahvuinen, elintarvikekäyttöönkin kelpaava muovi. Myös paksumpi muovi kelpaa, vie vain säilytyksessä enemmän tilaa. Tarvittava muovi maksaa muutamia euroja.

 

Synnytysaltaiden vuokrausvastaava:

Ida Babawieh
ida.badawieh (at) live.fi

 

SYNNYTYSJAKKARA

Kuva: Helena Vartiainen

Mikä on synnytysjakkara?

Synnytysjakkara on matala, puinen jakkara, jossa on U-mallinen istuin osa. Synnytysjakkara on suosittu ponnistusvaiheen apuväline. Jakkaralla synnyttäjä hyödyntää painovoimaa ponnistaessaan ja sitä voi käyttää vaikka olisikin uupunut.

Miten synnytysjakkaran voi vuokrata?

Synnytysjakkaran vuokra on jäsenille 0e, muille 10e. Jakkaran voi noutaa Hämeenlinnan seudulta, muussa tapauksessa vuokraaja maksaa rahtikulut. Vuokra-aika alkaa kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa ja sitä saa pitää synnytykseen asti.

Miten saat jakkaran käyttöösi?

Laitteen voi varata ottamalla yhteyttä vuokrausta hoitavaan henkilöön. Ilmoita nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja laskettuaikasi. Maksukuittien lähettäminen hoidetaan sähköisesti hiukan ennen jakkaran toimitusta. Allekirjoitetun vuokrasopimuksen voit antaa vuokraajalle palauttaessasi jakkaraa.

 

Synnytysjakkaran vuokrausvastaava:

Outi Vinkki
puh. 044 344 7455
outi.vinkki [at] gmail.com